Celiet krēslu, viešņa nāk! Drukāt

Nesēdi,  māsēna,
Caurajā krēslā!
Visi maģi zēnēni puļķēnus drāze
Dūrs tev no priekšas, no pakaļiņas.

Var jau stāstīt par caurajiem krēsliem, jo no cauruma tu esi nācis un caurumā tev būs jāielien, bet tad, rau, satiku šo brīnišķo Krēslu vectētiņu, kurš izstāstīja savu stāstu:

Lasīt tālāk...
 
Maija vitamīnu salāti Drukāt

Rucavas sievas iesaka

Ņem 3 lapiņas jaunāku pieneņu, kušķīti virzas, trīs jaunāku nātru galotnītes, kušķīti gārsas viduča lapiņu, 3 rukolas lakstus, 3 palielas spinātu lapas, 3 lokus, kušķīti dilles, 3 redīsus, vienu daiviņu ķiploka. Nātru lapiņas noplaucē verdošā ūdenī. Visu sīki sagriež, pievieno puspaciņu biezpiena, pāris karotes krējuma, šļuciņu kefīra. Garšīgi! Piekod rupjmaizi. Ēd vesels!

 
Pastalnieki dancā Drukāt

Kūrpju pāru padusē pasitušas, sievas svētdienas rītis iet uz baznīcu, lai tik pie duru tās uzģerbtu kājā. Tādu mantu nevar katru dienu deldēt, darba dienu jāpietiek pastalām. Ziemu zēni uz skolu laiduši ar krīčolēm – pie vecas izkaptes piesēja dēles galu un piesēja pie kāju, tāpat kā pastalas, un aiziet!

Lasīt tālāk...
 
Rucavas sāļā torte „Balts ar mellu saderēja” Drukāt

Latvijas Siera kluba prezidente Vanda Davidanova Rucavas sievas, kā jau īstenas lauku saimnieces, uzrunāja piedalīties rīkotā Kurzemes novada konkursā „SIERA UN MAIZES SVĒTKU SĀĻĀ TORTE” 9.maijā Skrundā. Starp profesionālu pavāru, amatieru, viesu namu saimnieku un citu drosmīgu un apņēmīgu meistaru darinājumiem, Rucavas sievu gatavotā pirmā sāļa torte izpelnījās atzinību pārējo, gandrīz 20 toršu vidū. Tortes garšas kopā gardi saderēja, un torte, greznota ar citronu saktu, izskatījās ļoti labi. Ja kādam rodas iekāre, var izmēģināt pēc šīs receptes  pats, ko interesantu sasmērēt un celt galdā  ģimenei, radiem un draugiem kādā no svētku reizēm.

Lasīt tālāk...
 
Meitas un sievas gods un tikums Drukāt

Aprīļa beigās, kad Ventas rumbā zivis lec, Kuldīgā notika 9. Starptautiskais stāstnieku festivāls. Dažendažādi pasākumi norisinājās trīs dienas. Piektienas vakarā par sievu galvas segām savā pusē stāstīja Kuldīga, Rucava un Gudenieki.

Kuldīdznieces demonstrēja dažādus lakatu sējumus, Gudinieces atklāja dzimtas stāstu un rādīja, līdz asarām aizkustinošu, linkaiņa sējumu (linkainis – smalks, balts linu audums, ko ap galvu sēja līgavām), bet Rucavai bija stāsts par Mallīti.

Lasīt tālāk...
 
Meistaru dienas arī Rucavā Drukāt

Marta pēdējā sestdienā un svētdienā, kā daudzās vietās Latvijā, arī Rucavā dzīve kūsāt kūsāja. Meistaru dienās Rucavas Dzīvesskolā varēja apgūt visdažādākās Rucavas goda tērpa darināšanas prasmes – lindruku šūšanu, jaku un caurlieliņu adīšanu, mauču darināšanu. Tomēr goda vieta ierādīta Rucavas baltās villaines darināšanai. Bez ēšanas neiztiksi – tādēļ pirmajā dienā saimnieces rāda prasmi strimalu zupas, grūbu kartupeļu grūdeņa un buberta gatavošanā. Otrajā dienā katra prasmīga saimniece līdzi paņēmusi mājās gatavotus rasolus vai salātus, bet Sandra ierāda kaņepju gatavošanu.

Lasīt tālāk...
 
Kad meistari tiekas Drukāt

Nav pirmo gadu, ka pa visu Latviju iet vaļā darīšana “Satiec savu meistaru!”, kur uz pillu klapi var dabūt redzēt, paprovēt un, ja labi sanāk, i iesamācīties zeķes adīt un deķus aust, pīt ķočus, dziedāt dziesmas un ko tik vēl ne, ja tik atron ceļu pie meistara, kas to var pamācīt. Šo pavasari meistaru kartē iezīmēta Rucava ar, un 28., 29.martā uz Saieta namu aicināti visi, kam rūp baltās villaines un citu tautas tērpam piederīgu mantu darināšana.

Lasīt tālāk...
 
Villaiņu aušana amatu mājā Drukāt

10. martā uzņēmīgāko un čaklāko Rucavas sievu pulciņš devās uz Liepājas Amatu namu, lai uzsāktu Rucavas balto villaiņu aušanu studijā „Kursa” aušanas meistaru Velgas Reķēnas un Mildas Dīriņas vadībā. Rīts aizsākās ar galda dziesmu un rīta kafiju, neiztrūkstot Rucavas raušiem, bet tad jo naski meistare Velga sāk mest velkus metamkokos. Darbs ļoti darbietilpīgs, rūpīgs un precīzs, tādēļ sievas šoreiz tikai vērotājās.

Lasīt tālāk...
 
Mācāmies gatavot ēdienus Drukāt

Uzziņai: pirmdien, 16. februārī Tradīciju namā „Zvanītāji” notika Rucavas novada domes Pieaugušo izglītības koordinatores Daigas Rones organizētais un pašvaldības finansētais seminārs „Tradicionālo ēdienu gatavošana”. Tādā pat veidā tika organizēta un atbalstīta Sveču gatavošana Dzīvesskolā sestdien, 14. februārī.

Lasīt tālāk...
 
« SākumsIepriekšējā12345678910NākamāBeigas »

Lapa 4 no 11