×
RUCAVAS TRADICIONĀLO ĒDIENU GATAVOŠANAS MEISTARKLASES

RUCAVAS TRADICIONĀLO ĒDIENU GATAVOŠANAS MEISTARKLASES

Datums: 10.10.2019


Šis gads Rucavas sievām ir bijis bagāts ar savu pavārprasmju rādīšanu. Izcilu meistarību demonstrēja Māra Tapiņa, vadot Rucavas baltā sviesta meistarklasi  Vislatvijas pasākumā „Satiec savu meistaru!” aprīlī skolas mājturības klasē  un Annās Papes „Vītolniekos”. Māra bija pirmā, kas par meistarklases vadīšanu un izcilu meistarību ieguva Meistara diplomu Rucavas baltā sviesta gatavošanā. Iespējams, rucavnieki pamanīja Māras atraktīvo dalību Rīgas TV 24 programmā „La Dolce Vita ar Roberto. Novadu ēdieni” (11.04.2019), kas Rucavai bija patiešām laba reklāma.

                Nu arī „Zvanītāju” saimniece Ruta Ķestere pēc cītīgas skološanās pie vecmeistares Mirdzas Ārentas un savu prasmju demonstrēšanas Annās ieguvusi Meistara diplomu. Līdzšinējais darbs un iegūtā atzinība ir nākusi tieši laikā: arvien vairāk interesentu – kā individuāli, tā grupiņās, kā „Zvanītājos”, tā citviet izvēlas dalību Rucavas baltā sviesta meistarklasē. Rucavas baltā sviesta gatavošana ir rādīta Līvupes (Liepāja) un Mežupes (Purmsāti) skolu audzēkņiem, Liepājas rajona partnerības viesiem no Lietuvas, Moldāvijas un Latvijas, vācu tūroperatoriem, u.c.

Tādi lielāki izaicinājumi Rutai bija divi:

# piedalīšanās Latvijas TV raidījumā „Iekod Kurzemē” pēdējā raidījuma pieturvietā Rucavā, kurā Ruta kopā ar raidījuma vadītāju Māru gatavoja Rucavas balto sviestu, bimbalu tīri un vecu laiku maizes zupu ar ķiļķeniem

#  Rucavas tradicionālo ēdienu meistarklases vadīšana Kuldīgas tehnikumā jauno pavāru seminārā, ko organizēja Latvijas Siera Kluba vadītāja Vanda Davidanova. Jāsaka, uztraukums bija liels, jo iesākumā neko nezinājām, kā tas viss notiks. Bet notika viss, lūk tā! Labu laiku pirms sākuma demonstrēšanas zālē pulcējās tehnikuma audzēkņi – topošie pavāri. Ruta savukārt turpat zāles priekšā iekārtoja darba vietu – salika nepieciešamos traukus un produktus ēdienu gatavošanai, sarunāja ar palīgiem, kas vēl iepriekš jāpagatavo blakus virtuvē ( jāmizo un jāvāra kartupeļi, jānomizo āboli). Un tad arī viss varēja sākties. Kopā ar skolotāju Aivaru, kuram liela interese un pieredze vietējo tradicionālo ēdienu gatavošanā, un kurš bija labs morālais atbalsts Rutai, un ar diviem uzcītīgiem un talantīgiem tehnikuma jaunajiem pavāriem vispirms  acu priekšā tika gatavota bimbalu tīre ( tika sagriezta un cepināta gaļa, kopā ar krējumu un zaļumiem pievienota blakus virtuvē iepriekš  izvārītajiem kartupeļiem), tūdaļ tā tika salikta ēdienu trauciņos, un visi varēja nobaudīt. Atzinums: vienkārši pagatavojams ēdiens, bet gana labs un garšīgs! Tad visu acu priekšā tika pagatavots Rucavas baltais sviests un tūdaļ arī nobaudīts uz līdzi paņemtās Sandras rupjmaizes. Tad sākās grūtākā daļa. SIA „ELPA” vadītājs Gundars Sisenis uz vienas pannas cepa garšīgo  sieru, bet uz otras pannas Ruta ar saviem palīgiem no turpat sataisītās mīklas cepa asiņu penkokus. Tas nu gan nebija īsti pieņemams jaunajiem pavāriem: daļa gan pagaršoja, nekādu sajūsmu neizrādīdami, citi atteicās. Uzmundrinājumam varbūt līdzēja Sandras teiktais: Pavāri! Jums dzīvē nāksies daudz ko gatavot. Ja gribēsiet būt labi pavāri, iespējams nonāksiet situācijā, kad kāds no restorāna klientiem par labu samaksu pasūtīs jums tieši asiņu penkokus, tad arī nāksies nez no kurienes „izraut” asinis, atcerēties senas receptes. Arī šodien gūtā pieredze var noderēt! Rutai pašai par brīnumu arī kunkuline  ( pienā vārītu skābo ābolu saldā zupa) izdevās lieliska, un garšoja arī pašai vārītājai.

                Katrā ziņā meistarklases ir ļoti noderīgas, lai popularizētu vietējos ēdienu, demonstrētu saimnieču prasmes, bet , pats galvenais – nestu Rucavas vārdu Pasaulē.

Sandra Aigare